ßßß Cookit - przepis na Polędwica wołowa z sosem malinowym

Polędwica wołowa z sosem malinowym

Wykonanie

1/2 kg polędwicy wołowej,
4 łyżki oleju,
sól;
do przybrania:
natka pietruszki
SOS
50 dag malin (mogą być mrożone),
3/4 szklanki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
cukier,
sól,
pieprz
Przygotować sos: maliny umyć, osączyć (trochę całych owoców pozostawić do przybrania), krótko zmiksować z octem i przetrzeć przez sito. Do przecieru wlewać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem, a w razie potrzeby cukrem.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po upieczeniu (powinno być półkrwiste) pokroić na cienkie plastry. Podawać z sosem, przybrane i malinami i natką pietruszki.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/poledwica-woowa-z-sosem-malinowym.html