Wykonanie
1/2 kg
polędwicy wołowej,4 łyżki
oleju,
sól;do przybrania:
natka pietruszkiSOS50 dag
malin (mogą być mrożone),3/4 szklanki
oliwy,2 łyżki
octu winnego,
cukier,
sól,
pieprzPrzygotować sos:
maliny umyć, osączyć (trochę całych
owoców pozostawić do przybrania), krótko zmiksować z
octem i przetrzeć przez sito. Do przecieru wlewać cienkim strumieniem
oliwę, ciągle mieszając. Sos doprawić
solą i
pieprzem, a w razie potrzeby
cukrem.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić, obsmażyć na rozgrzanym
oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po upieczeniu (powinno być półkrwiste) pokroić na cienkie plastry. Podawać z sosem, przybrane i
malinami i
natką pietruszki.