ßßß Cookit - przepis na Pascha z czekoladą

Pascha z czekoladą

Wykonanie

1 kg tłustego sera twarogowego,
20 dag masła,
30 dag cukru pudru,
8 żółtek ugotowanych na twardo,
15 dag startej gorzkiej czekolady,
po 5 dag rodzynek, łuskanych orzechów laskowych i kandyzowanej skórki pomarańczowej
POLEWA
10 dag masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 łyżki kakao,
2 łyżki winiaku
Ser i żółtka dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Stopniowo dodawać zmielony ser, ucierając na gładką masę
Rodzynki sparzyć i osączyć. Orzechy i skórkę pomarańczową posiekać. Część bakalii odłożyć do przybrania. Pozostałe bakalie i czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć do wysłanej gazą specjalnej formy z dziurkami lub zawinąć w ściereczkę, obciążyć deską kuchenną i wstawić do lodówki na 12 godz.
Przygotować polewę: w garnuszku roztopić masło, dodać cukier puder kakao i starannie wymieszać. Po przestudzeniu połączyć z winiakiem. Paschę wyjąć z lodówki, posmarować polewą i przybrać odłożonymi bakaliami.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/pascha-z-czekolada.html