ßßß Cookit - przepis na Tort Waluni

Tort Waluni

Wykonanie

CIASTO
7 jajek,
7 łyżek bułki tartej,
25 dag łuskanych orzechów włoskich,
1 szklanka cukru;
do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryn y
KREM
1 szklanka cukru,
3 Jajka,
20 dag masła,
3-4 łyżki kakao,
1 laska wanilii
Przygotować ciasto:
jajka utrzeć z cukrem. Dodać bulkę tartą i wymieszać. Orzechy zgnieść w maszynce do orzechów albo drobno posiekać (nie mleć na miazgę), dodać do masy jajecznej i wymieszać.
Tortownicę średnicy 24 cm wysmarować margaryną. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotować krem:
jajka ubijać w misce na parze, dodając kolejno: cukier, miękkie masło, kakao i pokrojoną wanilię. Następnie zdjąć miskę z garnka i ucierać masę do chwili, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch tortu posmarować kremem i przybrać orzechami.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/tort-waluni.html