Wykonanie
po 2
papryki żółte czerwone (50 dag)1
papryka zielona (15 dag)po 5 dag czarnych i zielo nych
oliwek bez pestek,2 ząbki
czosnku,1 puszka muli (15 dag),2 łyżki
oleju,po 1/2 łyżeczki
bazylii i
tymianku,
natka pietruszki,
sól,
pieprzPapryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość szerokie paski.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Oliwki pokroić w plasterki,
natkę opłukać, osączyć i posiekać. Mule osączyć z zalewy i pokroić na pół.
Olej rozgrzać, wrzucić
czosnek oraz
paprykę i smażyć około 20 min, co pewien czas mieszając.
Oliwki, mule,
natkę i
zioła dodać do
papryki, doprawić
pieprzem oraz
solą i dusić jeszcze 3 min. Podawać ze świeżym
pieczywem i
białym winem.