Wykonanie
80 dag
wiśni lub
czereśni,1
galaretka owocowaCIASTO3 szklanki mą ki pszennej,3
jajka, 10 dag
masła lub
margaryny,1/2 szklanki
cukru pudru,4 dag
drożdży,1 szklanka
mleka,1 esencja migdałowa,
sól;do wysmarowania blachy:2 łyżki
masła lub
margarynyOwoce umyć, przebrać, oczyścić z szypułek, wydrylować i osączyć.Przygotować ciasto: z 2 łyżek
mąki,
mleka i
drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka oddzielić od
białek, utrzeć z
cukrem pudrem na białą masę, połączyć z zaczynem, pozostałą
mąką, szczyptą
soli i esencją
migdałową. Ciasto dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione
masło i pianę ubitą z
białek.Z ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i ułożyć na blasze do pieczenia, wysmarowanej
masłem. Na cieście rozłożyć
owoce i odstawić placek do wyrośnięcia. Następnie piec ciasto 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Galaretkę przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudzony placek pokryć tężejącą
galaretką i wstawić do lodówki na 2-3 godz.