ßßß Cookit - przepis na Cielęcina z curry

Cielęcina z curry

Wykonanie

50 dag mielonej cielęciny,
4 cebule (20 dag),
2 łyżki łagodnej przyprawy curry,
po 15 dag rodzynek i migdałów,
1/2 szklanki oliwy,
3/4 szklanki śmietanki 18-procentowej,
2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego),
sól, pieprz
Cebule obrać i drobno pokroić. Cielęcinę przesmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie i przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu chwilę smażyć cebulę, dodać cukier i dalej smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie połączyć ją z mięsem. Rodzynki sparzyć. Migdały sparzyć, obrać i razem z rodzynkami dodać do mięsa. Wsypać curry, posolić i popieprzyć (smak potrawy powinien jednak być łagodny). Na koniec wlać śmietankę i dusić potrawę 5 min.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/11/cielecina-z-curry.html