ßßß Cookit - przepis na Mięsa mielone - kotleciki z sosem miętowym

Mięsa mielone - kotleciki z sosem miętowym

Wykonanie

40 dag mieszanego mięsa mielonego
(wołowe, wieprzowe i jagnięce),
2 świeże kajzerki, 2 jajka,
1 łyżka łagodnej musztardy,
10 listków świeżej mięty,
sól, pieprz;
do smażenia:
1 szklanka oleju
SOS
10 dag jogurtu lub serka homogenizowanego,
20 listków świeżej mięty,
2 łyżki białego octu winnego,
sól
Bułki pokroić na małe kawałki i zemleć. Miętę opłukać i posiekać. Mięso połączyć z bulką, miętą, musztardą i jajkami, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Z masy formować okrągłe kotleciki i smażyć partiami w głębokim oleju.
Przygotować sos: miętę opłukać i drobno posiekać. Jogurt wymieszać z octem oraz miętą i doprawić solą.
Kotleciki podawać na gorąco lub na zimno, polane sosem, z pieczywem.
(4 porcje)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/miesa-mielone-kotleciki-z-sosem-mietowym.html