Wykonanie
40 dag mieszanego
mięsa mielonego(wołowe, wieprzowe i jagnięce),2 świeże
kajzerki, 2
jajka,1 łyżka łagodnej
musztardy,10 listków świeżej
mięty,
sól,
pieprz;do smażenia:1 szklanka
olejuSOS10 dag
jogurtu lub
serka homogenizowanego,20 listków świeżej
mięty,2 łyżki
białego octu winnego,
sólBułki pokroić na małe kawałki i zemleć.
Miętę opłukać i posiekać.
Mięso połączyć z bulką,
miętą,
musztardą i
jajkami, doprawić
solą oraz
pieprzem i dokładnie wyrobić. Z masy formować okrągłe kotleciki i smażyć partiami w głębokim
oleju.Przygotować sos:
miętę opłukać i drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z
octem oraz
miętą i doprawić
solą.Kotleciki podawać na gorąco lub na zimno, polane sosem, z
pieczywem.(4 porcje)