ßßß Cookit - przepis na LODY MALINOWO - RÓŻANE (dla mamaisport.pl)

LODY MALINOWO - RÓŻANE (dla mamaisport.pl)

nazwa

Wykonanie

Jest lato, ciągle gorąco. Idziemy na lody!
Mimo że należę do osób, które czytają etykiety, papierki po kupnych lodach często pomijałam wszak loda takiego trzeba szybko rozpakować i szybko zjeść, bo rozpływa się w okamgnieniu, nawet jeśli na dworze nie jest specjalnie gorąco. Teraz już wiem dlaczego - ostatnio przeczytałam skład rożka malinowego: chemia, substancja serwatko-pochodna, cukier, kwas cytrynowy, barwnik, aromat. Ani śladu maliny, "normalnego" mleka, śmietanki. Od dziś tylko dobre lody!
A że ostatnio odkryłam świetne połączenie smakowo-zapachowe (maliny + woda różana) to postanowiłam wykorzystać je przy robieniu domowych lodów.
Dobra propozycja dla dużych i małych łasuchów, którzy lato bez lodów uważają za lato stracone :)
Składniki:
1 szkl. śmietanki 30 % lub w wersji fit - jogurtu bałkańskiego
1/2 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego lub w wersji fit - zwykłego lub roślinnego
maliny - u mnie 2 garści
2 łyżeczki delikatnego miodu
1 łyżeczka wody różanej
sylikonowe foremki do lodów
Przygotowanie:
1. Śmietankę ubić na sztywno, dodać miód i wodę różaną, wymieszać lub jeszcze chwilę ubijać.
2. Maliny zblendować na gładki mus. Dla wytrwałych - można przetrzeć przez sitko aby uniknąć malinowych "ziarenek" w gotowych lodach.
3. Wlać mleko do śmietanki, delikatnie wymieszać, dodać maliny i ponownie wymieszać - tym razem niedbale - by w lodach pozostały malinowe "smugi".
4. Rozlać masę do foremek, zamrozić.
Uwagi: Jeśli nie macie sylikonowych foremek do lodów, możecie użyć kubeczków po małych jogurtach czy serkach np. po Danonkach lub zamrozić masę w pojemniku. Aby pozostała "miękka" i można ją było łatwo nakładać łyżką do lodów, należy ją przemieszać kilkukrotnie podczas mrożenia np. raz po godzinie, a potem jeszcze ze 3 razy co pół godziny.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/07/lody-malinowo-rozane-dla-mamaisportpl.html