Wykonanie
Drożdżowe, zawijane bułeczki
dyniowo-
cynamonowe zostały zjedzone w trybie przyspieszonym. Nic
dziwnego, bo były pyszne. Przepis może nie należy do tych ekspresowych, gdyż trzeba trochę poczekać aż ciasto wyrośnie, ale chyba warto :) Klasyczne słodkie
ślimaki robi się z nadzieniem
maślano-
cynamonowym lub z
orzechami. Ja wykorzystałam do tego celu
masło dyniowe- dzięki temu nadzienie oraz same bułeczki były lekko wilgotne. Gdy są szczelnie zamknięte, można je przechowywać kilka dni, a że wyglądają bardzo efektownie, nadają się jako słodki, świąteczny prezent lub jako dekoracja stołu czy choinki. Zapach
masła i
cynamonu czuć w całym mieszkaniu- najlepiej!Składniki:300 g
mąki + trochę do obsypania blatu1/4 kostki rozpuszczonego
masła1/2 szkl. ciepłego
mleka5 łyżek
brązowego cukru20 g
drożdży1 żółtko+
białko1/2 łyżeczki
kurkumymasło dyniowe*- ok. 5 łyżek* Jak zrobić
masło dyniowe?http://melaniedziela.blogspot.com/2014/12/maso-dyniowe.htmlPrzygotowanie:1.
Drożdże wymieszać z 1 łyżką
cukru, 1 łyżką
mąki i częścią
mleka, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.2. Po 15 minutach wlać resztę
mleka, wsypać
mąkę,
żółtko,
kurkumę i resztę
cukru, wymieszać, dodać rozpuszczone
masło i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i łatwo odchodzić od ręki (
masło powinno się wchłonąć, ale ciasto będzie tłuste w dotyku). Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można dosypać nieco
mąki.3. Uformować kulę z ciasta, przykryć ściereczką, odstawić na ok. 45 min- 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt, niezbyt cienko, posmarować
masłem dyniowym i zwinąć w rulon.6. Kroić plasterki ciasta o grubości ok. 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla ułatwienia krojenia, można po każdym ukrojonym plasterku zamoczyć nóż w ciepłej wodzie. Nóż powinien być ostry, bez ząbków.7. Pokrojone bułeczki odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (z termoobiegiem). Bez termoobiegu należy nieco zwiększyć temperaturę, np. do 180 stopni.8. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je
białkiem i posypujemy grubym
cukrem. Pieczemy ok. 20 minut.Kilka uwag:Tradycyjnie:
brązowy cukier można zastąpić
białym, należy jednak trochę zmniejszyć jego ilość (np. 4 łyżki zamiast 5).
Kurkuma dodana jest głównie dla uzyskania bardziej żółtego koloru ciasta, można pominąć ten składnik. Jeśli nie macie akurat
masła dyniowego (co jest bardzo prawdopodobne:), nadzienie do bułeczek można wykonać smarując ciasto roztopionym
masłem, posypując
cynamonem oraz
cukrem. Nie polecam zastępowania
masła margaryną, gdyż
margaryna nie pachnie i jest oczywiście produktem raczej sztucznym, ale w wersji kryzysowej, można próbować.