ßßß Cookit - przepis na ZAWIJANE BUŁECZKI DYNIOWO-CYNAMONOWE

ZAWIJANE BUŁECZKI DYNIOWO-CYNAMONOWE

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe, zawijane bułeczki dyniowo-cynamonowe zostały zjedzone w trybie przyspieszonym. Nic dziwnego, bo były pyszne. Przepis może nie należy do tych ekspresowych, gdyż trzeba trochę poczekać aż ciasto wyrośnie, ale chyba warto :) Klasyczne słodkie ślimaki robi się z nadzieniem maślano-cynamonowym lub z orzechami. Ja wykorzystałam do tego celu masło dyniowe- dzięki temu nadzienie oraz same bułeczki były lekko wilgotne. Gdy są szczelnie zamknięte, można je przechowywać kilka dni, a że wyglądają bardzo efektownie, nadają się jako słodki, świąteczny prezent lub jako dekoracja stołu czy choinki. Zapach masła i cynamonu czuć w całym mieszkaniu- najlepiej!
Składniki:
300 g mąki + trochę do obsypania blatu
1/4 kostki rozpuszczonego masła
1/2 szkl. ciepłego mleka
5 łyżek brązowego cukru
20 g drożdży
1 żółtko+ białko
1/2 łyżeczki kurkumy
masło dyniowe*- ok. 5 łyżek
* Jak zrobić masło dyniowe?
http://melaniedziela.blogspot.com/2014/12/maso-dyniowe.html
Przygotowanie:
1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i częścią mleka, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
2. Po 15 minutach wlać resztę mleka, wsypać mąkę, żółtko, kurkumę i resztę cukru, wymieszać, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i łatwo odchodzić od ręki (masło powinno się wchłonąć, ale ciasto będzie tłuste w dotyku). Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można dosypać nieco mąki.
3. Uformować kulę z ciasta, przykryć ściereczką, odstawić na ok. 45 min- 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt, niezbyt cienko, posmarować masłem dyniowym i zwinąć w rulon.
6. Kroić plasterki ciasta o grubości ok. 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla ułatwienia krojenia, można po każdym ukrojonym plasterku zamoczyć nóż w ciepłej wodzie. Nóż powinien być ostry, bez ząbków.
7. Pokrojone bułeczki odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (z termoobiegiem). Bez termoobiegu należy nieco zwiększyć temperaturę, np. do 180 stopni.
8. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy ok. 20 minut.
Kilka uwag:
Tradycyjnie: brązowy cukier można zastąpić białym, należy jednak trochę zmniejszyć jego ilość (np. 4 łyżki zamiast 5). Kurkuma dodana jest głównie dla uzyskania bardziej żółtego koloru ciasta, można pominąć ten składnik. Jeśli nie macie akurat masła dyniowego (co jest bardzo prawdopodobne:), nadzienie do bułeczek można wykonać smarując ciasto roztopionym masłem, posypując cynamonem oraz cukrem. Nie polecam zastępowania masła margaryną, gdyż margaryna nie pachnie i jest oczywiście produktem raczej sztucznym, ale w wersji kryzysowej, można próbować.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/12/zawijane-bueczki-dyniowo-cynamonowe.html