Wykonanie
Przepis na ikeowe szwedzkie bułeczki
cynamonowe Kanelbullar. Proporcje zmniejszyłam o połowę i tak wyszło bułeczek dość sporo. Pięnie pachną i wyglądają i są bardzo smaczne.Oryginalny przepis Ikea

Składniki na ok. 30 bułeczek25g
drożdży1 szklanka
mleka (250ml)75g
masła roztopionego70g
cukru500g
mąkiNadzienie75g
masła75g
cukru2 łyżki
cynamonubiałko do smarowaniaZrobić zaczyn, do ciepłego
mleka dodać
cukier i
drożdże, wymieszać. Odstawić na kilka minut to wyrośnięcia. Do
mąki i roztopionego
masła dodać rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie zrobić nadzienie -
masło rozetrzeć z
cukrem i
cynamonem.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować
białkiem i można posypać
cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.