ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

nazwa

Wykonanie

Przepis na ikeowe szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar. Proporcje zmniejszyłam o połowę i tak wyszło bułeczek dość sporo. Pięnie pachną i wyglądają i są bardzo smaczne.
Oryginalny przepis Ikea
Składniki na ok. 30 bułeczek
25g drożdży
1 szklanka mleka (250ml)
75g masła roztopionego
70g cukru
500g mąki
Nadzienie
75g masła
75g cukru
2 łyżki cynamonu
białko do smarowania
Zrobić zaczyn, do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać. Odstawić na kilka minut to wyrośnięcia. Do mąki i roztopionego masła dodać rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie zrobić nadzienie - masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i można posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/01/bueczki-cynamonowe-kanelbullar.html