ßßß
Składniki na ok. 30 bułeczek25g drożdży1 szklanka mleka (250ml)75g masła roztopionego70g cukru500g mąkiNadzienie75g masła75g cukru2 łyżki cynamonubiałko do smarowaniaZrobić zaczyn, do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać. Odstawić na kilka minut to wyrośnięcia. Do mąki i roztopionego masła dodać rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie zrobić nadzienie - masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i można posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.