ßßß
Ciasto powstało z potrzeby wykorzystania składników, które zostały po świętach: z twarożku nie zdążyłam upiec sernika, a masę makową dodałam tylko do klusków z makiem. Makowce nie doczekały się realizacji. I dobrze, bo dzięki temu jest to ciasto. Miodowo-bakaliowa słodka masa makowa połączona z delikatnym piankowym serkiem i słonym, chrupiącym spodem z precelków to wybryk kulinarny godny powtórzenia w Nowym Roku. Ciasto, mimo trzech warstw, jest łatwe do zrobienia. Może zdążycie jeszcze w tym roku! :)Składniki:SPÓD100 g roztopionego masłapaczka słonych precelkówWARSTWA SEROWA500 g waniliowego twarożku sernikowego2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejWARSTWA MAKOWA2/3 puszki gotowej masy makowejPrzygotowanie:1. Precelki kruszymy jak najdrobniej (najlepiej wrzucić do blendera), dodajemy roztopione masło, ugniatamy, alby powstała masa przypominająca kruszące się ciasto. Masą wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.2. Na precelkowy spód wykładamy masę makową, dociskamy, wyrównujemy, wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.3. W tym czasie miksujemy serek waniliowy, jajka i mąkę ziemniaczaną. Można dodać ulubione bakalie lub trochę aromatu rumowego.6. Wyjmujemy spód ciasto z piekarnika, wylewamy na wierzch masę serową, wyrównujemy powierzchnię, pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Studzimy lekko uchylonym piekarniku.