Wykonanie
Ciasto powstało z potrzeby wykorzystania składników, które zostały po świętach: z
twarożku nie zdążyłam upiec sernika, a masę
makową dodałam tylko do klusków z
makiem. Makowce nie doczekały się realizacji. I dobrze, bo dzięki temu jest to ciasto.
Miodowo-bakaliowa słodka masa makowa połączona z delikatnym piankowym
serkiem i słonym, chrupiącym
spodem z
precelków to wybryk kulinarny godny powtórzenia w Nowym Roku. Ciasto, mimo
trzech warstw, jest łatwe do zrobienia. Może zdążycie jeszcze w tym roku! :)Składniki:SPÓD100 g roztopionego
masłapaczka słonych
precelkówWARSTWA SEROWA500 g
waniliowego twarożku sernikowego2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejWARSTWA MAKOWA2/3 puszki gotowej masy makowejPrzygotowanie:1.
Precelki kruszymy jak najdrobniej (najlepiej wrzucić do blendera), dodajemy roztopione
masło, ugniatamy, alby powstała masa przypominająca kruszące się ciasto. Masą wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.2. Na
precelkowy spód wykładamy masę
makową, dociskamy, wyrównujemy, wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.3. W tym czasie miksujemy
serek waniliowy,
jajka i
mąkę ziemniaczaną. Można dodać ulubione
bakalie lub trochę
aromatu rumowego.6. Wyjmujemy spód ciasto z piekarnika, wylewamy na wierzch masę
serową, wyrównujemy powierzchnię, pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Studzimy lekko uchylonym piekarniku.