Wykonanie

Z czasów kiedy pracowałam w niedziele od rana do wieczora został mi nawyk robienia pożywienia na wynos- takiego które można łatwo zapakować, przetransportować w torbie i zjeść bez użycia sztućców. Prosta
sałatko-przekąska z
cykorii należy właśnie do tego rodzaju potraw. Można ją jeść po listku, prosto z pudełka, zagryzając świeżą
bagietką albo jeśli jest niedziela i nie ma świeżego
pieczywa, podpieczoną
ziołową grzanką. Dobrze smakuje w towarzystwie pasztetu warzywnego o delikatnym smaku np. z
fasoli,
ciecierzycy czy
soczewicy. /przepis na taki pasztet niedługo na blogu/.Składniki:dwie
cykoriemała garść
orzechów włoskich1 łyżeczka łagodnej
musztardy3 łyżki oleju/oliwy1 łyżeczka soku z cytryny/limonki1 łyżeczka płynnego
miodu np. akacjowego, lipowego, nawłociowegoPrzygotowanie:1.
Cykorię podzielić na listki, powykrawać głąby, namoczyć listki w letniej wodzie (pomaga to pozbyć się gorzkiego smaku
cykorii).2. W tym czasie
orzechy podprażyć lekko na suchej patelni, a następnie drobno posiekać. Kilka większych kawałków zostawić do dekoracji.3. Do miseczki włożyć
musztardę i cały czas energicznie mieszając dolewać
olej. Tak samo postąpić wlewając
sok z cytryny (po kropli, żeby sos się nie zwarzył). Po dodaniu
oleju i
soku z cytryny do sosu domieszać
miód. Sos powinien być gładki i puszysty.4. Liście
cykorii wyłożyć na ściereczkę, osuszyć a następnie przełożyć do naczynia, w którym
sałatka będzie podawana. Polać sosem, posypać
orzechami.