ßßß
Z czasów kiedy pracowałam w niedziele od rana do wieczora został mi nawyk robienia pożywienia na wynos- takiego które można łatwo zapakować, przetransportować w torbie i zjeść bez użycia sztućców. Prosta sałatko-przekąska z cykorii należy właśnie do tego rodzaju potraw. Można ją jeść po listku, prosto z pudełka, zagryzając świeżą bagietką albo jeśli jest niedziela i nie ma świeżego pieczywa, podpieczoną ziołową grzanką. Dobrze smakuje w towarzystwie pasztetu warzywnego o delikatnym smaku np. z fasoli, ciecierzycy czy soczewicy. /przepis na taki pasztet niedługo na blogu/.Składniki:dwie cykoriemała garść orzechów włoskich1 łyżeczka łagodnej musztardy3 łyżki oleju/oliwy1 łyżeczka soku z cytryny/limonki1 łyżeczka płynnego miodu np. akacjowego, lipowego, nawłociowegoPrzygotowanie:1. Cykorię podzielić na listki, powykrawać głąby, namoczyć listki w letniej wodzie (pomaga to pozbyć się gorzkiego smaku cykorii).2. W tym czasie orzechy podprażyć lekko na suchej patelni, a następnie drobno posiekać. Kilka większych kawałków zostawić do dekoracji.3. Do miseczki włożyć musztardę i cały czas energicznie mieszając dolewać olej. Tak samo postąpić wlewając sok z cytryny (po kropli, żeby sos się nie zwarzył). Po dodaniu oleju i soku z cytryny do sosu domieszać miód. Sos powinien być gładki i puszysty.4. Liście cykorii wyłożyć na ściereczkę, osuszyć a następnie przełożyć do naczynia, w którym sałatka będzie podawana. Polać sosem, posypać orzechami.