Wykonanie
Bułki ze sklepu mają to do siebie, że dobrze smakują przez kilka godzin. Te kupione rano już wieczorem robią się albo suche, albo gumowate. Super-prosta zapiekanka to doskonały sposób na wykorzystanie zabłąkanych, czerstwych
kajzerek, które jak zwykle zostały po wczorajszym śniadaniu. Do środka można włożyć właściwie wszystko: różnego rodzaju
sery, warzywa,
przyprawy, świeże
zioła,
szpinak, a w wersji słodkiej,
owoce (byleby nie były zbyt soczyste, bo sok wycieknie
bokiem i
bułka rozmięknie zanim zdąży się zapiec).Składniki:1 czerstwa
kajzerka albo jakakolwiek inna
bułka1
jajko2-3
pomidorki koktajlowegrubo mielony
pieprzszczypiorekPrzygotowanie:1. Ścinamy górną warstwę
kajzerki i wydłubujemy miąższ.2. W powstałe zagłębienie wbijamy
jajko, wkładamy
pomidorki, obficie posypujemy
pieprzem.3.
Bułkę wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (np. 160 stopni) i zapiekamy albo do momentu ścięcia
jajka, albo ok. 20 minut jeśli nie lubimy
jajek na miękko. Po 20 minutach zapieczone
jajko przypomina
jajko na twardo.4. Gotową zapiekankę posypujemy
szczypiorkiem. Najlepsze na ciepło, ale na zimno też ok. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku pikników i innych eventów z udziałem dzieci oraz osób niecierpliwych lub bardzo głodnych: po prostu bierzesz w rękę i zjadasz. Bez sztućców i talerzy.