Wykonanie
Z trudem udało mi się zachować kilka kawałeczków do zdjęcia-szkoda,że forma do brownies jest taka mała.Ciekawe w smaku dzięki dodatkowi
serka,z chrupiącymi orzeszkami.Przepis pochodzi z "Brownie bliss".Zapraszam:)
porcja na formę 20/20 cm10 dkg
gorzkiej czekolady5 dkg
białej czekolady3
jajka10 dkg
mąki20 dkg
cukru kryształu30 dkg
serka pełnotłustego typu Philadelphia1 łyżeczka esencji waniliowej10 dkg krojonych
orzechów włoskichObie
czekolady rozpuszczam w osobnych naczyniach w kąpieli parowej,odstawiam na bok.Mikserem ucieram
serek z
cukrem ,dodaję po jednym
jajku cały czas miksując,następnie esencję
waniliową oraz
mąkę miksując na wolnych obrotach.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Powstałą maśe dzielę na 2 równe części.Do jednej dodaję ciemną
czekoladę,do drugiej białą i obie masy wykładam łyżką na przemian do formy 20/20 cm.Wierzch posypuję
orzechami i za pomocą widelca lekko mieszam całość,żeby warstwy się przenikały.Piekę ok.35-40 min. do suchego patyczka.Po ostudzeniu kroję na kawałki.Smacznego!!!