ßßß Cookit - przepis na Gazpacho :)

Gazpacho :)

nazwa

Wykonanie

Robiłam tę zupę po raz pierwszy-mnie smakowała,mąż stwierdził,że zdecydowanie woli zupy gorące niż chłodzące.Więc jak widać nie każdy będzie zwolennikiem tego rodzaju"wynalazków":)Ja jednak myśle,że dla odmiany od czasu do czasu można ją przygotować,tym bardziej,że to typowo letnia zupa,ze świeżych składników,aromatyczna,pomidorowa,taki hiszpański chłodnik.
50 dkg dojrzałych pomidorów
2-3 czerwone papryki
2 łyżki octu sherry-ja dałam ocet z białego wina-można dodać więcej,żeby zaostrzyć smak
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Pomidory sparzam wrzątkiem i zdejmuję skórkę,kroję w kawałki,ja nie usuwałam miąższu z pestkami,ale powinno się to zrobić,wrzucam do miski i dodaję do niej pokrojone w kostkę,oczyszczone papryki oraz resztę ww.składników i blenduję.Nakrywam miskę folią i wkładam do lodówki,żeby się dobrze schłodziło,nawet do 4 godzin.
serwując dodaję:
drobno pokrojone ugotowane na twardo jajka-1 na osobę
po kawałku zielonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę
ogórek "wąż"pokrojony w kostkę-u mnie bez skórki,ale nie musi być usunięta
można dodać kostki lodu,żeby zupa była naprawdę bardzo zimna-ja pominęłam,po 4 godz.chłodzenia miała wystarczająco niską temp.
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/07/gazpacho.html