ßßß Cookit - przepis na Mozzarella w tostowym chlebku :)

Mozzarella w tostowym chlebku :)

nazwa

Wykonanie

Pomysł na tą przekąskę podpatrzyłam dość dawno temu w jednym z odcinków programu Nigelli. Nie przepadam za mozzarellą,ale spodobała mi się propozycja,bo przypomniała czasy dzieciństwa,kiedy to Mama smażyła nam w podobny sposób żółty ser.Chrupiący,przysmażony chlebuś,a w środku ciągnący się ser...mmmm...pycha:) Niestety nie udało mi się na zdjęciu ładnie przekazać"treści".
chleb tostowy
mleko do namoczenia kromek
mąka do panierowania chleba
jajko
mozzarella
olej do smażenia
Na 1 porcję potrzebujemy 2 kromki chleba. Kromkę z obu stron namaczamy w mleku,kładziemy jedną stroną na talerz z mąką i lekko dociskamy,żeby mąka się przykleiła. Na stronę bez mąki kładziemy mozzarellę pokrojoną na ok.0,5 cm plastry i przykrywamy drugą kromką namoczoną w mleku i obsypaną mąką(od strony sera kromki mają być tylko w mleku,bez mąki) i całość panierujemy w rozbełtanym jajku i smażymy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.Długie smażenie na wolnym ogniu spowoduje,że ser zrobi się twardy i gumiasty.Najsmaczniejsze tuż po zdjęciu z patelni,gdy ser ostygnie jest niesmaczny. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/01/mozzarella-w-tostowym-chlebku.html