ßßß Cookit - przepis na Razowy chlebek bananowy z migdałami i białą czekoladą

Razowy chlebek bananowy z migdałami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepyszna przekąska do szkoły, ale też na śniadanie, deser... Wieczorem wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec wszystko. Rano możemy się już cieszyć znakomitym razowym chlebkiem bananowym z migdałami i białą czekoladą. Długo zachowuje świeżość, więc można się nim zajadać nawet 4 dni po upieczeniu.
/keksówka o długości około 25 cm/
3 banany
300g mąki żytniej razowej
1/3 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu greckiego
80g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100g białej czekolady
100g migdaów
Masło rozpuścić i ostudzić. Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Wymieszać je z masłem, jajkiem, jogurtem i mlekiem. W innej misce wymieszać mąkę z sodą. Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekane migdały i posiekaną czekoladę. Wymieszać ponownie dokładnie wszystko razem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 65 minut do suchego patyczka. Odstawić i ostudzić. Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2015/09/razowy-chlebek-bananowy-z-migdaami-i.html