Wykonanie
W końcu doczekałam się mojego ulubionego
rabarbaru! Wiosną najchętniej piekłabym ciasta tylko z tym właśnie warzywem. Ma on swój charakterystyczny kwaśny smak, który świetnie łączy się z aromatem róży. W tym wypieku wykorzystałam
konfiturę z
płatków tego kwiatu, tak jak kiedyś w innej tarcie:
tarta z
rabarbarem pod zdrową kruszonką . Tym razem ciasto jest zrobione z
mąki orkiszowej i zmielonych
migdałów, a
owoce są z dodatkiem
daktyli zamiast
cukru. Bardzo polecam tą zdrowszą wersję ciasta z
rabarbarem!/tortownica o średnicy 23 cm/ciasto:170g
mąki orkiszowej30g zmielonych
migdałów3 łyżki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia60ml
mleka100g
masłarabarbar:500g
rabarbaru1/2 szklanki
daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie3 łyżki
konfitury różanejdo podania:
cukier puderRabarbar obrać, odciąć twarde końcówki, umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać z odcedzonymi i posiekanymi drobno
daktylami. Odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać
mąkę orkiszową, zmielone
migdały,
cukier i
proszek do pieczenia. Wlać
mleko i
masło. Wymieszać bardzo dokładnie łyżką do połączenia się składników w gładkie ciasto. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej). Większą częścią wyłożyć spód i około 0,5 cm brzegu tortownicy. Posmarować ciasto
konfiturą różaną i wyłożyć na nią
rabarbar. Wierzch wylepić pozostałym
ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i odstawić do przestudzenia na około 10 minut. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Smacznego!