Wykonanie
Będąc w posiadaniu przepięknych, świeżutkich łodyg
rabarbaru upiekłam kolejne ciasto z tym przepysznym warzywem. Mi osobiście ta wersja odpowiada bardziej niż weekendowy keks
rabarbarowy, ale są i tacy, którzy wolą pierwszą wersję.



Składniki na blachę ciasta,ok. 24 porcje:200g
masła300g
mąki100g tartych/mielonych
migdałów5 jaj100ml
mlekaproszek do pieczenia50g
stewii lub słodziku do pieczenia800g
rabarbaru200g miękkiego
masła utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając, porcjami dodawać stewię/słodzik do pieczenia i 5
żółtek. 300g
mąki pszennej wymieszać z
proszkiem do pieczenia i mielonymi
migdałami. Dodawać stopniowo do masy
maślano-jajecznej na przemian ze 100ml
mleka, ciągle mieszając. Ucierać aż powstanie gładkie ciasto.
Białka ubić i powoli wmieszać w ciasto. Na końcu wsypać ¾
rabarbaru i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć na wysmarowaną
masełkiem blachę i na wierzchu ułożyć pozostały
rabarbar. Piec w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 50 minut. Wyjąć, lekko wystudzić w formie i wyciągnąć.Porcja ciasta to ok. 200kcal;
białko: 5g, tłuszcze: 13g, węglowodany:15gSMACZNEGO!
