Wykonanie

Lekka i dość wilgotna babka. Jaglana, mocno migdałowa, z polewą marcepanową. Jest naprawdę przepyszna. To chyba najlepsza babka, jaką kiedykolwiek
jadłam!(inspiracja - Kwestia Smaku)/forma na babkę z kominem o średnicy około 20 cm/babka:150g
masła5 łyżek
brązowego cukru110g
mąki jaglanej100g zmielonych dokładnie
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek, oddzielone
żółtka od
białek1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowegozarodki pszenne i
masło do przygotowania formypolewa:60g masy marcepanowej1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
masłaFormę wysmarować
masłem i wysypać
zarodkami pszennymi.
Masło rozpuścić i ostudzić. Zmiksować je z
cukrem i
żółtkami. Dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia, zmielone
migdały oraz ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubić
białka na sztywną pianę. Połączyć ją ostrożnie, w kilku partiach z powstałą wcześniej masą. Wymieszać delikatnie. Przełożyć ciasto do przygotowanej odpowiednio formy i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 55 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już upieczona). Po tym czasie wyjąć i ostudzić.W garnuszku umieścić pokruszony marcepan,
mleko i
masło. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż marcepan się rozpuści. Następnie poczekać chwilę do czasu, kiedy polewa zgęstnieje, trzeba jednak uważać, aby jej nie przypalić. Zdjąć z ognia i odstawić.Babkę wyjąć na odpowiedni talerz/ paterę i polać ją jeszcze ciepła polewą. Smacznego!