Wykonanie
Szybki i bardzo prosty przepis na tartę sernikową.
Tarta jest delikatna i lekka. Waniliowa masa serowa, spód z
ciasteczek i dużo
jagód. Idealny deser na początek wiosny, a może i również na Wielkanoc? :)/forma na tartę o średnicy 26 cm/spód:250g
ciasteczek digestive2 łyżki
masłamasa serowa:350g
sera na sernik100g
jogurtu greckiegoziarenka z 1/2
laski wanilii1 łyżeczka
cukru pudru trzcinowego150g
jagódCiasteczka zmielić dokładnie w malakserze. Dodać
masło i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowanym
spodem wyłożyć dokładnie formę (docisnąć na brzegach). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Połączyć mikserem
ser,
jogurt grecki i
jajko. Dodać
cukier i ziarenka
wanilii. Zmiksować ponownie do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu poukładać
jagody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i ostudzić. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Smacznego!