Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem tych pierogów. Są po prostu cudowne! I na dodatek zdrowe. Pełnoziarniste ciasto, a farsz to połączenie jarmużu z białym serem. Przed podaniem posypałam je pestkami słonecznika, ale bez nich pierogi są równie pyszne./około 50 pierogów/ciasto:500g mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki oleju rzepakowegoszczypta soliokoło 1 szklanka wodyodrobina mąki pszennej do podsypywaniafarsz:300g jarmużu250g białego sera półtłustego1 ząbek czosnku1 łyżeczka masła1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka solido podania:pestki słonecznikaZ oczyszczonych liści jarmużu odkroić twarde części. Posiekać tak przygotowany jarmuż. Na maśle podsmażyć posiekany czosnek. Dodać jarmuż, podlać go wodą i dusić do miękkości przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy jarmuż będzie chłodny, dodać przyprawy, sól i rozdrobniony ser. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.Zagnieść ciasto: na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać więcej wody lub dosypać mąki. Zagniecione ciasto wałkować na podsypanej mąką pszenną stolnicy i wykrajać z niego koła np. szklanką. Nakładać około 1 łyżeczkę farszu i zlepiać. Gotować od wypłynięcia pierogów na powierzchnię przez 2 - 3 minuty. Przed podaniem można posypać pestkami słonecznika. Smacznego!