Wykonanie
Bardzo delikatne risotto z dużą ilością świeżej
bazylii. Grillowane boczniaki świetnie do niego pasują. Myślę, że dodatek dobrego
twardego sera jest niezbędny.
250g boczniaków + łyżka
oliwy,
sól i
pieprz1 litr
buliony grzybowego2
szalotki1 łyżka
masła50ml
czerwonego wina350g
ryżu do risotto1/2 szklanki posiekanej
bazyliitwardy
ser żółtylistki
bazyliiBoczniaki umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Posmarować
oliwą i posypać
solą oraz
pieprzem. Zgrillować je na patelni. Odstawić.Posiekać
cebulki. Zeszklić je na
maśle. Wsypać
ryż. Wymieszać. Smażyć około 3 minuty. Dodać
wino. Wlewać
bulion powoli, łyżką wazową. Czekać aż każda porcja zostanie wchłonięta przez
ryż. Pod koniec dodać 2/3 boczniaków i
bazylię. Jeżeli jest taka potrzeba, możemy dodać
sól i
pieprz. Wymieszać, potrzymać na patelni około 5 minut.Na talerze wykładać risotto, dodać pozostałe boczniaki. Podawać z potarkowanym
serem i listkami
bazylii.Smacznego!