ßßß
Bardzo delikatne risotto z dużą ilością świeżej bazylii. Grillowane boczniaki świetnie do niego pasują. Myślę, że dodatek dobrego twardego sera jest niezbędny.
250g boczniaków + łyżka oliwy, sól i pieprz1 litr buliony grzybowego2 szalotki1 łyżka masła50ml czerwonego wina350g ryżu do risotto1/2 szklanki posiekanej bazyliitwardy ser żółtylistki bazyliiBoczniaki umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Posmarować oliwą i posypać solą oraz pieprzem. Zgrillować je na patelni. Odstawić.Posiekać cebulki. Zeszklić je na maśle. Wsypać ryż. Wymieszać. Smażyć około 3 minuty. Dodać wino. Wlewać bulion powoli, łyżką wazową. Czekać aż każda porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Pod koniec dodać 2/3 boczniaków i bazylię. Jeżeli jest taka potrzeba, możemy dodać sól i pieprz. Wymieszać, potrzymać na patelni około 5 minut.Na talerze wykładać risotto, dodać pozostałe boczniaki. Podawać z potarkowanym serem i listkami bazylii.Smacznego!