ßßß
Pyszne, maślane bułeczki, które zachowują lekkość. Rabarbar wspaniale łączy się z dżemem porzeczkowym. Myślę, że możemy zmieniać ten dodatek na truskawkowy czy nawet malinowy. Na koniec brioszki posypuję cukrem trzcinowym, aby dodać trochę chrupiącej słodyczy :D
(przepis pochodzi z Kwestii Smaku, moja zmiana dotyczy farszu - Brioszki z rabarbarem )/około 13 bułeczek/2 łyżeczki suchych drożdży3 łyżki letniej wody500g mąki pszennej60g zwykłego cukru1 i 1/2 łyżeczki soli5 jajek w temperaturze pokojowej350g bardzo miękkiego masłafarsz:350g rabarbaru (+ cukier do zasypania)2/3 szklanki dżemu porzeczkowegocukier trzcinowyCiasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić na około 15 minut (powinny być spienione).Do miski wsypać mąkę, przygotowane drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Wymieszać te składniki mikserem (mieszadłem) na najmniejszych obrotach. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka cały czas mieszając mikserem. Następnie wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stopniowo dodawać masło, po 2 łyżki. Po każdej dokładnie mieszać mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. (Ciasto można oczywiście cały czas wyrabiać rękoma bez miksera :)) Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin w ciepłe miejsce. Uderzyć pięścią i ponownie przykryć, jednak teraz wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać 5 łyżkami cukru.Wyjąć ciasto i uformować z niego kulę. Podzielić na około 13 części i z każdej uformować kulę. Położyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdą część lekko wgnieść palec.Przygotowany rabarbar odcedzić i wymieszać z dżemem. Położyć około 1 łyżkę nadzienia na każdą bułeczkę. Odstawić na około 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bułeczki piec przez około 20 minut.Posypać cukrem trzcinowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)Smacznego!