Wykonanie

Pyszne, maślane bułeczki, które zachowują lekkość.
Rabarbar wspaniale łączy się z
dżemem porzeczkowym. Myślę, że możemy zmieniać ten dodatek na
truskawkowy czy nawet malinowy. Na koniec brioszki posypuję
cukrem trzcinowym, aby dodać trochę chrupiącej
słodyczy :D

(przepis pochodzi z Kwestii Smaku, moja zmiana dotyczy farszu - Brioszki z
rabarbarem )/około 13 bułeczek/2 łyżeczki suchych
drożdży3 łyżki letniej
wody500g
mąki pszennej60g zwykłego
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soli5
jajek w temperaturze pokojowej350g bardzo miękkiego
masłafarsz:350g
rabarbaru (+
cukier do zasypania)2/3 szklanki
dżemu porzeczkowegocukier trzcinowyCiasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Drożdże wymieszać z letnią
wodą i odstawić na około 15 minut (powinny być spienione).Do miski wsypać
mąkę, przygotowane
drożdże,
cukier,
sól i 3
jajka. Wymieszać te składniki mikserem (mieszadłem) na najmniejszych obrotach. Stopniowo dodawać pozostałe 2
jajka cały czas mieszając mikserem. Następnie wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stopniowo dodawać
masło, po 2 łyżki. Po każdej dokładnie mieszać mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania
mąki. (Ciasto można oczywiście cały czas wyrabiać rękoma bez miksera :)) Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin w ciepłe miejsce. Uderzyć pięścią i ponownie przykryć, jednak teraz wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia
rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać 5 łyżkami
cukru.Wyjąć ciasto i uformować z niego kulę. Podzielić na około 13 części i z każdej uformować kulę. Położyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdą część lekko wgnieść palec.Przygotowany
rabarbar odcedzić i wymieszać z
dżemem. Położyć około 1 łyżkę nadzienia na każdą bułeczkę. Odstawić na około 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bułeczki piec przez około 20 minut.Posypać
cukrem trzcinowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)Smacznego!