ßßß
/tortownica 22 cm/2/3 szklanki trzcinowego cukru3/4 szklanki mąki pszennej4 jajka150g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka starta z 2 limonek1 łyżka soku z limonkiPolewa czekoladowo - limonkowa100g czekolady, min. 70%1 łyżka masłasok z 1/2 limonkiMasło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z limonek oraz sok z limonki. Zmiksować składniki razem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli wkładana wykałaczka/patyczek jest sucha. Wyjąć i ostudzić.Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać sok, wymieszać i również ostudzić.Chłodne ciasto polać polewą.Smacznego!