ßßß
Pyszne, ciasteczka z kakao, kawą, skórką pomarańczową, cynamonem oraz oczywiście dla zdrowia - otrębami pszennymi. Wzbogaciłam je gruboziarnistą solą morską. W ten sposób smak stał się inny, ale jeszcze bardziej ciekawy.
1 szklanka mąki1/3 szklanki otrębów pszennych1/3 szklanki kakao1 łyżeczka soli morskiej1 łyżeczka kawy zmielonej1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/3 szklanki cukru muscovado1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu170g masła1 jajkoskórka starta z jednej pomarańczyWymieszać mąkę, otręby, kakao, sól, cynamon i kawę.Masło utrzeć z cukrem i muscovado. Dodać jajko, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy. Zmiksować. Dodawać partiami wymieszane wcześniej suche składniki i po każdej z nich delikatnie miksować. Miękkie ciasto przełożyć na folię spożywczą i uformować rulon. Zawinąć i włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny.Po tym czasie, wyjąć ciasto. Rozwinąć i pokroić je w plastry o grubości 6-7 milimetrów. Ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka powinny być lekko miękkie. Wystudzić.Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!