Wykonanie

Kilka dni temu niestety ale też stety spadł u nas pierwszy śnieg (oczywiście śnieg z deszczem i nie utrzymał się na ziemi ani sekundy.. ale jednak spadł). Niestety bo oznacza to zbliżającą się zimę, krótkie dni, grube buciory i swetry, wstawanie gdy jeszcze nawet słońce nie zamierza wyjść... generalnie cimno, zimno i w ogóle strasznie :( Nie lubię zimy! A stety... bo czas świąt, spędzania czasu w domu z rodzinką, czas ciepełka i przytulności (brakuje mi tylko w domu kominka... to by było spełnienie marzeń!)Dzisiaj jednak nie o świętach, a o zupie serowej, którą w tamten zimny dzień postanowiłam zrobić dla rozgrzania po powrocie do domu.Zupka jest sycąca, kremowa, prosta i szybka! - czyli taka w sam raz na jesienno zimowe dni :)Użyłam do niej 3 (a tak naprawdę można powiedzieć, że i 4 rodzajów
sera). Serdecznie polecam eksperymentować z różnymi innymi
serami ale też również dodatkami i
przyprawami. Zupka jest bardzo prosta wiec każdy ją
zrobi i to bez żadnego problemu bo nie wymaga od nas tak naprawdę nic poza chwilą stania i mieszania jej. Nam bardzo smakowała i z pewnością zrobię taką jeszcze nie raz, ani nie dwa! :)Składniki:2 litry
wody1kg
serka topionego (ja dałam
serek zwykły kremowy oraz ze
szczypiorkiem firmy Mlekovita (
serki w takich kiełbaskach - niebieski i zielony) w proporcji 1:1 tzn. 0,5 kg jednego i 0,5kg drugiego)dowolny
żółty ser w kostce do starciaopcjonalnie
ser CHEDDAR (nie jest konieczny, jednak ja ostatnio jestem od niego "uzależniona" i dodaję praktycznie wszędzie gdzie się da. Jest bardzo wyrazisty - dużo bardziej niż inne
sery - i ma bardzo fajny smak, który zupie
doda intensywności. Jedynym jego minusem jest cena ponieważ niestety nie jest tani)
PRZYPRAWY:
Ziele angielskieLiście laurowePieprz cayenneZwykły
pieprz (najlepiej świeżo mielony)Odrobina
soliBazylia suszonaDo garnka z
wodą wrzucamy
ziele angielskie i
liście laurowe, zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Do mniejszego garnuszka dodajemy wszystkie
serki topione jakie mamy i dodajemy ze 2-3 chochle wrzącej
wody. Mieszamy dokładnie aż
serki się rozpuszczą i wtedy wlewamy do dużego garnka z
wodą. Utworzy nam się na górze pianka prawdopodobnie jednak tym się nie przejmujemy. Dodajemy odrobinkę
soli,
pieprz oraz
pieprz cayenne i
bazylię suszoną (wszystkie
przyprawy według własnego gustu). Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 min.W tym czasie na tarce ścieramy
żółty ser.Zupa jest już tak naprawdę gotowa :)Wlewamy do miseczek, wsypujemy
żółty ser i jeśli używamy
Cheddara to również ścieramy odrobinę jego do zupy.Można podawać z grzankami. :)Proste?Proste :)Smaczne?A to już sami spróbujcie, w któryś chłodny dzień :) Ja polecam - zwłaszcza miłośnikom
sera! :)Smacznego ;)