Wykonanie
Tym razem torcik z motywem storczyka.
Biszkopt orzechowy z
orzechowym kremem. Kwiaty
cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;)

Składniki:300 ml
orzechów220 g
mąki pszennej300 g
cukru3 łyżeczki
kawy6
jajek50 ml
wodyszczypta
soliWykonanie:
Orzechy zmielić, odstawić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać
wodę, zmiksować. Kolejno do masy
żółtkowej dodajemy zmielone
orzechy,
mąkę, szczyptę
soli oraz
kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno
białka. Gdy
białka będą sztywne dodajemy je do masy
żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka.Masa orzechowa składniki:300 gram
orzechów, zmielonychszklanka
mleka1/2 szklanki
cukru200 g
masłaWykonanie:
Orzechy obrać ze skórki i zmielić. Do garnuszka wsypać
cukier,
orzechy, oraz
mleko. Całość podgrzewać do czasu, aż
cukier się rozpuści. Masę odstawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z
masłem.