ßßß
Składniki:300 ml orzechów220 g mąki pszennej300 g cukru3 łyżeczki kawy6 jajek50 ml wodyszczypta soliWykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka.Masa orzechowa składniki:300 gram orzechów, zmielonychszklanka mleka1/2 szklanki cukru200 g masłaWykonanie: Orzechy obrać ze skórki i zmielić. Do garnuszka wsypać cukier, orzechy, oraz mleko. Całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści. Masę odstawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem.