ßßß Cookit - przepis na Tort Storczyk

Tort Storczyk

nazwa

Wykonanie

Tym razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;)
Składniki:
300 ml orzechów
220 g mąki pszennej
300 g cukru
3 łyżeczki kawy
6 jajek
50 ml wody
szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka.
Masa orzechowa składniki:
300 gram orzechów, zmielonych
szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
200 g masła
Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i zmielić. Do garnuszka wsypać cukier, orzechy, oraz mleko. Całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści. Masę odstawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/04/tort-storczyk.html