Wykonanie
Krakowskie smaki nadal w karnawałowym nastroju.Tym razem mam dla Was przepis na pyszne i proste
serowe oponki. Proste nie oznacza nie dobre, te są obłędne;) Nie
jadłam ich chyba z 5 lat.Oponki są bardzo dobre, mięciutkie, leciutkie i nie słodkie. Dodatek
sera czyni je bardziej wybornymi.Nie wiem
czemu ale kojarzą mi się one z dzieciństwem. Pamiętam jak będąc dzieckiem wykrawałam kieliszkiem dziurki, a ile przy tym miałam radochy ;)A Wy lubicie oponki?

Składniki:0,5 kg
maki tortowej2
jajkapól kilograma
sera białego (zmielonego, niekoniecznie)pół kostki
masłałyżeczka
octułyżeczka
sodysmalec do smażeniałyżka
octu do
smalcu (dodajemy
ocet jeszcze do zimnego tłuszczu)

Wykonanie:
Ser zmielić dwukrotnie (ale nie koniecznie, można go dokładnie rozdrobnić za pomocą widelca). Na stolnicę wysypać
mąkę, zrobić dołek, wybić
jajka, dodać miękkie
masło,
ser biały,
ocet oraz
sodę oczyszczoną. Z podanych składników zagnieść gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wykrawać oponki. W okręgu wyciętym szklanką wykrawamy okrąg kieliszkiem. Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć je na ręcznik kuchenny aby obciekły z tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem dopiero po całkowitym ostygnięciu.Smacznego;)