Wykonanie
            Składniki:250 gr miękkiego 
masłaokoło 120 gr melasy trzcinowej2 
jajka z wolnego chowu300 gr 
mąki orkiszowej jasnej200 gr 
maki orkiszowej pełnoziarnistejłyżeczka 
sody oczyszczonejSposób przygotowania:
Jajka i 
cukier ucieramy na jednolitą masę i stopniowo dodajemy miękkie 
masło ciągle mieszając.Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje 
mąki i 
sodę, mieszamy. Następnie dodajemy ukręconą masę.Całość ręcznie wyrabiamy, formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki min. na 30 min.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 cm i wykrawamy za pomocą foremek dowolne 
ciasteczka.Kładziemy na blasze papier do pieczenia ( co ułatwi nam pracę) i układamy 
ciasteczka. Pieczemy w temp. około 180C przez 20-25 minut.
