ßßß Cookit - przepis na Dutch Crunch Bread czyli Tygrysi chleb

Dutch Crunch Bread czyli Tygrysi chleb

nazwa

Wykonanie

Już na wstępie gwarantuję, że chlebek nie tylko pięknie wygląda i zachwyca nawet największego niejadka do sięgnięcia po kromeczkę ale także bardzo dobrze smakuje.
Może się on wydawać skomplikowanym do wykonania ale zapewniam, że takim nie jest.
Efekt popękanej skórki otrzymujemy dzięki grubemu i dokładnemu posmarowaniu chleba pastą przygotowaną na bazie mąki ryżowej. Chlebek ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika;)
Przepis pochodzi ze strony
"Bernika- mój kulinarny pamiętnik" .
Serdecznie polecam;)
Zaczyn:
90 g mąki typ 1850
120 ml wody letniej
14 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczka soli
Ciasto chlebowe:
cały zakwas
500 g mąki pszennej typ 650
100 g ciepłej przegotowanej wody
230 g ciepłego mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
S kórka tygrysa:
14 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
120 g mąki ryżowej
Wykonanie: Do garnuszka wsypujemy rozdrobnione drożdże, dodajemy wodę, mąkę, cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy sól i odstawiamy zaczyn na około 20 minut bądź do podwojenia objętości.
Następnie do zaczynu dodać wodę, mleko i cukier, całość miksować na średnich obrotach miksera. Stopniowo dodajemy sól, olej i mąkę, ciągle mieszając. Miksujemy do czasu aż ciasto dokładnie się połączy i będzie odchodziło od ścianek misy. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy do mocno omączonej miski i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat, uderzamy pięścią (aby odgazować ciasto) i wyrabiamy. Następnie z ciasta formujemy bochenek i odstawiamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
Na 20 minut przed końcem wyrastania ciasta włączamy piekarnik i grzejemy go do 200 stopni. W miseczce łączymy ze sobą drożdże, wodę, cukier, oliwę, sól oraz mąkę ryżową i ucieramy na gładką gęstą masę. Tak przygotowaną masą dokładnie smarujemy cały bochenek. Chleb pieczemy przez około 50 minut. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/02/dutch-crunch-bread-czyli-tygrysi-chleb.html