Wykonanie
Już na wstępie gwarantuję, że chlebek nie tylko pięknie wygląda i zachwyca nawet największego niejadka do sięgnięcia po kromeczkę ale także bardzo dobrze smakuje.Może się on wydawać skomplikowanym do wykonania ale zapewniam, że takim nie jest.Efekt popękanej skórki otrzymujemy dzięki grubemu i dokładnemu posmarowaniu
chleba pastą przygotowaną na bazie
mąki ryżowej. Chlebek ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika;)Przepis pochodzi ze strony"Bernika- mój kulinarny pamiętnik" .Serdecznie polecam;)

Zaczyn:90 g
mąki typ 1850120 ml
wody letniej14 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczka
soliCiasto
chlebowe:cały zakwas500 g
mąki pszennej typ 650100 g ciepłej przegotowanej
wody230 g ciepłego
mlekałyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
oliwy z oliwekS
kórka tygrysa:14 g świeżych
drożdży125 ml ciepłej
wodyłyżeczka
cukrułyżeczka
oliwy z oliwekpół łyżeczki
soli120 g
mąki ryżowejWykonanie: Do garnuszka wsypujemy rozdrobnione
drożdże, dodajemy
wodę,
mąkę,
cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy
sól i odstawiamy zaczyn na około 20 minut bądź do podwojenia objętości.Następnie do zaczynu dodać
wodę,
mleko i
cukier, całość miksować na średnich obrotach miksera. Stopniowo dodajemy
sól,
olej i
mąkę, ciągle mieszając. Miksujemy do czasu aż ciasto dokładnie się połączy i będzie odchodziło od ścianek misy. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze trochę
mąki. Następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy do mocno omączonej miski i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat, uderzamy pięścią (aby odgazować ciasto) i wyrabiamy. Następnie z ciasta formujemy bochenek i odstawiamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).Na 20 minut przed końcem wyrastania ciasta włączamy piekarnik i grzejemy go do 200 stopni. W miseczce łączymy ze sobą
drożdże,
wodę,
cukier,
oliwę,
sól oraz
mąkę ryżową i ucieramy na gładką gęstą masę. Tak przygotowaną masą dokładnie smarujemy cały bochenek.
Chleb pieczemy przez około 50 minut. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.Smacznego ;)