Wykonanie
Moje ulubione ciasto z lat dzieciństwa.
Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.Blaty
miodowe podczas studzenia nieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne na domowe uroczystości. Ma wiele nazw: Grysikowiec, Miodownik, Stefanka, Ciasto Czeskie czy Makulatura. A Wy pod jaką nazwą je znacie?Serdecznie polecam;)

Składniki na ciasto: *0.5 kg
mąki tortowej3
jajka3 łyżki prawdziwego
miodukopiasta łyżeczka
sodypół kostki miękkiego
masłaWykonanie:
Mąkę przesiać, dodać
jajka,
miód,
sodę oraz
masło, wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić je na 3 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pierwszą porcję ciasta(każdy blat pieczemy osobno). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i blaty pieczemy przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie.Składniki masa:1 litr
mleka 2%1,5 szklanki
cukru kryształuszklanka
kaszy manny100 gramów
kokosukostka
masłaWykonanie:
Mleko przelać go większego garnka, gdy będzie się gotować dodać
cukier. Całość podgrzewać do momentu, aż
cukier się rozpuści. Następnie do
mleka dodać
kaszę i gotować cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Na sam koniec (do gęstej) już masy wsypać
kokos, wymieszać, wystudzić. Na sam koniec masę grysikową utrzeć z miękkim
masłem.Polewa:3 łyżki
cukru6 łyżek
masła3 łyżki
kakao3 łyżki
wodyWykonanie:
Wodę połączyć z
cukrem, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się. Następnie dodać
kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać
masło, wymieszać do połączenia się składników.Wykonanie ciasta: Blaty i krem wystudzić. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty. Ostatni (wierzchni) blat polewamy przygotowaną polewą.* przepis na blaszkę o wymiarach 31 na 19Smacznego;)