ßßß
Składniki na ciasto: *0.5 kg mąki tortowej3 jajka3 łyżki prawdziwego miodukopiasta łyżeczka sodypół kostki miękkiego masłaWykonanie: Mąkę przesiać, dodać jajka, miód, sodę oraz masło, wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić je na 3 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pierwszą porcję ciasta(każdy blat pieczemy osobno). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i blaty pieczemy przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie.Składniki masa:1 litr mleka 2%1,5 szklanki cukru kryształuszklanka kaszy manny100 gramów kokosukostka masłaWykonanie: Mleko przelać go większego garnka, gdy będzie się gotować dodać cukier. Całość podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do mleka dodać kaszę i gotować cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Na sam koniec (do gęstej) już masy wsypać kokos, wymieszać, wystudzić. Na sam koniec masę grysikową utrzeć z miękkim masłem.Polewa:3 łyżki cukru6 łyżek masła3 łyżki kakao3 łyżki wodyWykonanie: Wodę połączyć z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się. Następnie dodać kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do połączenia się składników.Wykonanie ciasta: Blaty i krem wystudzić. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty. Ostatni (wierzchni) blat polewamy przygotowaną polewą.* przepis na blaszkę o wymiarach 31 na 19Smacznego;)