Wykonanie
Na ten deser namówiła mnie znajoma. Nazwa"Parfait" pochodzi z
języka francuskiego i oznacza doskonały, idealny. Parfait to mrożony deser podawany z sosem
owocowym.Trochę się go obawiałam z powodu dodatku
surowych żółtek ale jak widać nadal żyjemy, więc nie potrzebie;) Deser wyszedł baaardzo smaczny i wbrew pozorom szybki i prosty w wykonaniu a przy tym wyborny.Na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Na zdjęciu "Parfait" i mój nowy nabytek- talerzyk;) Źródło inspiracji Mirania's Sweets . Polecam bardzo;)

Składniki:Masa śmietankowa:250 gram
serka mascarpone150 gram
serka śmietankowego (użyłam Almette)150 gram
cukru pudrużółtko250 ml
śmietany kremówki 36%łyżka
cukru waniliowegoWykonanie:
Cukier puder i
cukier waniliowy utrzeć z
żółtkiem na jasną masę. Następnie stopniowo dodawać
serek mascarpone i
serek śmietankowy, ciągle miksując.Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy serkowej, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić.Masa czekoladowa:250 ml
śmietany kremówki250 gram
serka mascarpone150 gram
serka śmietankowegożółtko100 gram
gorzkiej czekolady200 gram
cukru pudruWykonanie:
Cukier puder utrzeć utrzeć z
żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać
serek mascarpone i
serek śmietankowy, ciągle miksować. W
między czasie w kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę i delikatnie ją przestudzić. Gdy
czekolada przestygnie wmiksować ją do masy serowej. Na sam koniec ubić na sztywno
śmietanę kremówkę i dodać ją do masy, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę
czekoladową wylać na zamarazniętą masę
śmietankową, zamrozić.Sos
borówkowy:250 gram
borówek30 gram
cukru kryształu4 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Borówki wymyć, oderwać ogonki.
Owoce przełożyć do garnka, dodać
sok z cytryny, wsypać
cukier i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się
cukru. Sos wystudzić, zblendować i polać nim deser przed podaniem.