Wykonanie
Nasiona chia w kuchni mają szerokie zastosowanie. Wcześniej dodawałyśmy je do jajecznych muffinów, pysznej domowej granoli,
ciasteczek i
jarmużowego pesto . Dziś wykorzystujemy zdolność tych magicznych nasionek do żelowania płynów.
Pudding z nasion chia to pyszny i pożywny deser (zawiera sporo
białka). Przygotowanie jest proste. Na kilku stronach czytałam, że należy składniki wymieszać w misce i rozlać do kubków/ słoiczków. Zrobiłam tak i niestety nasionka rozłożyły się nierównomiernie- otrzymałam jeden świetny
pudding i jedną szklankę
mleka z niewielką ilością nasionek... Najbezpieczniej przygotować każdą porcję od razu w naczyniu.

Składniki (na 1 deser, czyli jedną szklankę):pół szklanki
mleka ( ja użyłam
sojowego)pół szklanki
mleka kokosowego1 łyżeczka
syropu ryżowego (można zastąpić inną substancją słodzącą)1 , 5 łyżki nasion chia1 łyżka
wiórków kokosowych1 łyżka
żurawinyPrzygotowanie:Do naczynia (szklanki, słoiczka) wlać
mleko,
mleko kokosowe. Do tego dodać
syrop, nasiona i porządnie wymieszać. Naczynie zamknąć/ przykryć i wstawić do lodówki na min. 5 godzin (najlepiej na całą noc).Po tym czasie wyjąć naczynie, posypać gotowy
pudding na górze wiórkami i
żurawiną.Smacznego:)