ßßß Cookit - przepis na Lody czereśniowe z papają na mleku kokosowym

Lody czereśniowe z papają na mleku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Lato to czas lodów i trudno się oprzeć pokusie ich zjedzenia. Ale można robić własne, bez sztuczności i zbędnych dodatków. To druga odsłona moich lodów na lato. Pierwsze były z ricotty, a dziś będą wegańskie na mleku kokosowym i z czereśniami, które pewnie niedługo się skończą i warto poczuć po raz kolejny ich smak w nowej wersji. O zaletach papai można przeczytać tutaj . I absolutnie nie wyrzucajcie pestek i zróbcie własny papaya pepper .
Składniki
1 duża papaja
2, 5 szklanki dojrzałych, wydrylowanych czereśni
1 szklanka mleka kokosowego
5 łyżek syropu z agawy lub ryżowego
Do dekoracji
wiórki kokosowe
syrop buraczany
kilka czereśni z ogonkami
Przygotowanie
Papaję umyć, wypestkować (pestki można zachować i wysuszyć) i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i zmiksować z wydrylowanymi czereśniami. Dodać mleko kokosowe, syrop i miksować kilka minut. Przygotować naczynie do mrożenia (około 1-1,2 litra) i wlać masę. Udekorować wiórkami kokosowymi i całymi czereśniami oraz polać odrobiną syropu buraczanego. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika 20 minut wcześniej. Można przed podaniem udekorować kulkami z miąższu i ziarenkami papai, które dodadzą pikanterii lodom i będą ciekawie wyglądały.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/07/lody-czeresniowe-z-papaja-na-mleku.html