Wykonanie
Lato to czas
lodów i trudno się oprzeć pokusie ich zjedzenia. Ale można robić własne, bez sztuczności i zbędnych dodatków. To druga odsłona moich
lodów na lato. Pierwsze były z
ricotty, a dziś będą wegańskie na
mleku kokosowym i z
czereśniami, które pewnie niedługo się skończą i warto poczuć po raz kolejny ich smak w nowej wersji. O zaletach papai można przeczytać tutaj . I absolutnie nie wyrzucajcie pestek i zróbcie własny
papaya pepper .

Składniki1 duża
papaja2, 5 szklanki dojrzałych, wydrylowanych
czereśni1 szklanka
mleka kokosowego5 łyżek
syropu z agawy lub
ryżowegoDo dekoracji
wiórki kokosowesyrop buraczanykilka
czereśni z ogonkami


Przygotowanie
Papaję umyć, wypestkować (pestki można zachować i wysuszyć) i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i zmiksować z wydrylowanymi
czereśniami. Dodać
mleko kokosowe,
syrop i miksować kilka minut. Przygotować naczynie do mrożenia (około 1-1,2 litra) i wlać masę. Udekorować wiórkami kokosowymi i całymi
czereśniami oraz polać odrobiną
syropu buraczanego. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika 20 minut wcześniej. Można przed podaniem udekorować kulkami z miąższu i ziarenkami papai, które dodadzą pikanterii
lodom i będą ciekawie wyglądały.