ßßß
Dziś zapraszam na przepis na pyszny domowy likier kokosowy. Jest gęsty, bardzo kremowy, a jego degustacja na pewno nie skończy się na jednym kieliszku. Odciśniętych wiórków kokosowych broń Boże nie wyrzucajcie, będą idealnym dodatkiem do lodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do rafaello dla leniwych .
Czas przygotowania: 7 dniSkładniki:100 g wiórków kokosowych100 m wódki150 g mleczka kokosowego200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego150 ml mleka skondensowanego słodzonegoWykonanie:Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, dodajemy mleczko kokosowe, mleko niesłodzone i wódkę. Dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem.Po tygodniu zawartość słoika wylewamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy !