Wykonanie
Bakłażany są niskokaloryczne, są źródłem magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, kwasu foliowego, witaminy C, B1, B2, zmniejszają ryzyko wystąpienia
raka, obniżają poziom cholesterolu, mają właściwości odtruwające. Jest niestety ciężkostrawny, dlatego unikać go powinny kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego.
![](/Data/Images/kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com\2013_slash_11_slash_bakazany-nadziewane-papryka-i-kasza/l/1126979492.JPG)
Składniki:2
bakłażany1/2 szklanki
kaszy orkiszowej grubej (w wersji bezglutenowej można zastąpić np. gryczaną)
cebula1/2
paprykisól morska,
pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku zagotować
wodę, wrzucić do niej
bakłażany i zdjąć z ognia. Moczyć
bakłażany pod przykryciem 10 min. Następnie
bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i posolić.
Kaszę ugotować.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę. Warzywa wymieszać z
kaszą, doprawić. Farsz nałożyć na
bakłażany. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok 30 min. w 180'
![](/Data/Images/kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com\2013_slash_11_slash_bakazany-nadziewane-papryka-i-kasza/l/-103451786.JPG)