Wykonanie
Jako, że jestem posiadaczką kombiwara halogenowego, postanowiłam go wykorzystać do upieczenia ciasta (zwykle przyrządzam w nim głównie
mięso). Ciasto wyszło pyszne, więc polecam jeśli posiadacie takie urządzenie lub planujecie takie zakupić :)

Składniki:Ciasto:1 szklanka
mąki orkiszowej typ 700 (130g)1 łyżka
skrobi kukurydzianej½ szklanki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)½ kostki
masłaMasa:½ szklanki
ksylitolu2
jajka2 łyżki
mąki orkiszowej typ 7001 łyżeczka
proszku do pieczenia1½ szklanki
wiórków kokosowych (ok. 140g)1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich (ok. 100g)kilka kropli
olejku waniliowegoszczypta
soli morskiej (najlepiej miałkiej)Przygotowanie:1. Nagrzać kombiwar do temp.190st. i przygotować tortownicę średnicy 24cm,wyłożyć dno papierem do pieczenia.2. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, a powstałą w ten sposób kruszonkę rozprowadzić po dnie formy. Piec na górnym ruszcie przez 10 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.3. W trakcie pieczenia przygotować masę: ubić
jaja z
ksylitolem i wymieszać z pozostałymi składnikami na masę. Na wyjętym z kombiwara cieście rozprowadzić masę i całość ponownie wstawić do kombiwara. Piec kilkanaście minut, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.4. Do dekoracji można posypać ciasto wiórkami kokosowymi.