ßßß
Składniki (na około 20 sztuk)1,5 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki świeżo zmielonych w młynku włoskich orzechów1 szklanka utartej na papkę marchewki3 małe jaja100 g masła1/3 szklanki cukru nierafinowanego (u mnie kokosowy) lub ksylitolu2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
PrzygotowanieWymieszać suche składniki w misce. Dodać posiekane masło i rozcierać w palcach, aż składniki zaczną przypominać bułkę tartą. Wówczas dodać marchew i jaja. Wyrobić ciasto robotem lub ręką na gładką masę. Masa powinna być kleista i miękka. Zwilżając dłonie wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy, aby ciasteczka mogły swobodnie wyrosnąć. Wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez około 18 minut, aż ciasteczka zrumienią się od spodu, a z wierzchu ładnie popękają.