Wykonanie
Ta
sałatka powstała bardzo spontanicznie i pozytywnie nas zaskoczyła :) Można ją potraktować jako zdrowy deser :)Dodatkowo warto wspomnieć coś o orzechach brazylijskich. Przyznaję, że pierwszy raz ich spróbowałam i już się w nich zakochałam...No to teraz coś o właściwościach
orzechów brazylijskich :zawierają niezwykle wysoki poziom selenu - stanowią największe źródło selenu pochodzenia roślinnego (wystarczy 1
orzech dziennie aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek!)są znakomitym źródłem witaminy E(przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek), zwaną witaminą "młodości", która
między innymi korzystnie wpływa na cerę (polecane są po zabiegach operacyjnych i oparzeniach w celu regeneracji skóry)oprócz selenu, zawierają bardzo dobry poziom innych minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, fosfor i cynkzapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych (zwłaszcza nowotworu gruczołów piersiowych, prostaty i płuc)regulują poziom cholesterolu we
krwi oraz wzmacniają układ odpornościowy
Orzechy brazylijskie są dość kaloryczne, ale nawet jak jesteśmy na diecie, nie powinniśmy rezygnować z jedzenia
orzechów (nie tylko brazylijskich)! Nie musimy przecież zjeść od razu całej miseczki - jak już napisałam powyżej, wystarczy regularnie spożywać 1
orzech brazylijski dziennie, aby korzystnie wpłynęło to na nasz organizm :)
Składniki:1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej
kaszy)5 łyżek
twarogu (można zastąpić gęstym
jogurtem naturalnym)1 łyżka
syropu z agawy lub klonowego
sałata roszponka ok. 150g2-3 garście
malin (ok 15 sztuk)kilka sztuk
orzechów brazylijskich (mogą być też włoskie) pokrojonych na mniejsze kawałkiPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 1/3 szklanki
kaszy zalewamy 2/3 szklankami wrzątku (można osolić szczyptą
soli) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości,
kasza musi wchłonąć całą
wodę).2.
Kaszę studzimy, następnie mieszamy z twarożkiem/jogurtem i
syropem.3.
Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i dodajemy do
kaszy z
sałatą. Posypujemy
malinami,
orzechami i delikatnie mieszamy.