ßßß Cookit - przepis na Sałatka z malinami, kaszą jaglaną i orzechami brazylijskimi

Sałatka z malinami, kaszą jaglaną i orzechami brazylijskimi

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka powstała bardzo spontanicznie i pozytywnie nas zaskoczyła :) Można ją potraktować jako zdrowy deser :)
Dodatkowo warto wspomnieć coś o orzechach brazylijskich. Przyznaję, że pierwszy raz ich spróbowałam i już się w nich zakochałam...
No to teraz coś o właściwościach orzechów brazylijskich :
zawierają niezwykle wysoki poziom selenu - stanowią największe źródło selenu pochodzenia roślinnego (wystarczy 1 orzech dziennie aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek!)
są znakomitym źródłem witaminy E(przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek), zwaną witaminą "młodości", która między innymi korzystnie wpływa na cerę (polecane są po zabiegach operacyjnych i oparzeniach w celu regeneracji skóry)
oprócz selenu, zawierają bardzo dobry poziom innych minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk
zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych (zwłaszcza nowotworu gruczołów piersiowych, prostaty i płuc)
regulują poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacniają układ odpornościowy
Orzechy brazylijskie są dość kaloryczne, ale nawet jak jesteśmy na diecie, nie powinniśmy rezygnować z jedzenia orzechów (nie tylko brazylijskich)! Nie musimy przecież zjeść od razu całej miseczki - jak już napisałam powyżej, wystarczy regularnie spożywać 1 orzech brazylijski dziennie, aby korzystnie wpłynęło to na nasz organizm :)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
5 łyżek twarogu (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
sałata roszponka ok. 150g
2-3 garście malin (ok 15 sztuk)
kilka sztuk orzechów brazylijskich (mogą być też włoskie) pokrojonych na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wrzątku (można osolić szczyptą soli) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości, kasza musi wchłonąć całą wodę).
2. Kaszę studzimy, następnie mieszamy z twarożkiem/jogurtem i syropem.
3. Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i dodajemy do kaszy z sałatą. Posypujemy malinami, orzechami i delikatnie mieszamy.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/07/saatka-z-malinami-kasza-jaglana-i.html