Wykonanie

Jedną z przekąsek, których szybko zaczęło mi brakować na bezglutenie były
biszkopty. Lubię
mieć taki lekko słodki "zapychacz" do
kawy lub
herbaty. Przyznam, że przed przejściem na dietę bezglutenową nie piekłam ich nigdy w formie
ciastek! Jak to dobrze, że czasem okoliczności życia zmuszają do spróbowania nowych rzeczy - z czasem się to docenia ;) Dzisiaj
biszkoptów nie muszę kupować, bo sama robię je kiedy tylko przychodzi nam na nie ochota. Najczęściej piekę zwykły, duży
biszkopt z podstawowego przepisu i kroję na porcje, jak tort. Kiedy jednak mam trochę więcej czasu, przygotowuję małe, okrągłe biszkopciki, idealne
solo lub z ulubionym nadzieniem. Za pomysł na takie wykorzystanie klasycznego przepisu na
biszkopt dziękuję Czytelniczce podpisującej się jako "M." :)Składniki (na ok. 45
biszkoptów):5
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki kukurydzianej (pierwotnie: 3/4 szklanki
mąki pszennej)1/2 szklanki
skrobi ziemniaczanej lub innej
skrobi (pierwotnie: 1/4 szklanki
skrobi ziemniaczanej)Notka: Aby uzyskać biszkopciki
kakaowe - wystarczy 3 łyżki
mąki (po 1,5 z kukurydzianej i z ziemniaczanej) zastąpić 3 łyżkami gorzkiego
kakao.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie
mąki (i
kakao, jeśli używamy) wymieszać i przesiać, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach), do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto - 1 kopiasta łyżka na 1
biszkopt. Na blasze układać jednorazowo 9 porcji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 170 ºC. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na chwilę do przestudzenia na blasze, a następnie ściągnąć na talerz.
Biszkopty mogą lekko opadać w czasie studzenia.Smacznego!


Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): http://www.mojewypieki.com/