ßßß Cookit - przepis na Tort Maxi King

Tort Maxi King

nazwa

Wykonanie

W końcu, skrywany w milionach zakładek "Maxi King Cake" doczekał się realizacji. Muszę przyznać, że miałam z nim nawet mniej pracy, niż się spodziewałam. Do jego przygotowania nie używamy piekarnika. Spód to pokruszone biszkopty, trzymające formę dzięki dodatkowi masła a masę wykonujemy na bazie mleka w proszku (jego fani będą zresztą zachwyceni!). Jak widać na załączonych zdjęciach, ja użyłam pokruszonych herbatników i... nie polecam takiego manewru ;) Użyłam ich, bo zwyczajnie pomyliłam się w czasie zakupów. Na domiar złego wybrałam dla tortu małą tortownicę o średnicy 20 cm. To już była brawura, przyznaję. Tort wyszedł z formy idealnie, ale krojenie to był istny koszmar ;) Dlatego uczcie się (najlepiej na moich błędach) i zaopatrzcie się koniecznie w biszkopty! Co do smaku - tort jest bardzo słodki, mocno mleczny i niesamowicie smakuje dzieciom. Właściwie nie mogło być inaczej z tortem inspirowanym smakiem batona Maxi King ;) Polecam podawać go w temperaturze pokojowej, ponieważ wyjęty prosto z lodówki traci dużo na smaku i konsystencji. Warto wypróbować na przyjęcie dla gości - tort jest oryginalny, a przy tym szybki w wykonaniu.
Składniki (na tortownicę o śr. 20-23 cm):
Spód:
200 g pokruszonych biszkoptów (bezglutenowcy wybierają biszkopty bezglutenowe)
100 g roztopionego masła
4 łyżki nutelli
Krem:
200 ml mleka
200 g miękkiego masła
150 g cukru (dałam 100 g)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
400 g mleka w proszku
do przełożenia: 400 g toffi z puszki (gotowego lub ugotowanego z mleka skondensowanego słodzonego)
Polewa:
100 g orzechów laskowych (u mnie włoskie)
100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki lub mleka
Przygotować spód. Do ciepłego, płynnego masła dodać nutellę i wymieszać do rozpuszczenia. Wymieszać dokładnie z drobno pokruszonymi biszkoptami. Wykleić masą boki i spód formy na torcik (najlepiej, żeby tortownica miała wysuwane dno, a nie odpinaną obręcz). Wstawić do lodówki.
Mleko zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Dodać mleko w proszku i zmiksować na gładki krem.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Do formy wlać połowę kremu mlecznego, wyrównać i pokryć równomiernie masą toffi. Wyłożyć pozostałą część kremu mlecznego, wyrównać powierzchnię i ponownie włożyć do lodówki. Przygotować polewę - posiekać orzechy, a czekolady połamać na kosteczki i rozpuścić w śmietanie/mleku, na palniku lub w mikrofalówce. Uważać, żeby czekolada się nie przypaliła. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z orzechami i rozsmarować na wierzchu tortu. Pozostawić do stężenia polewy i mas (ok. 2-3 h w lodówce). Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Źródło przepisu: http://rustykalnakuchnia.blogspot.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/01/tort-maxi-king.html