Wykonanie

Znowu chocolate chip cookies, czyli znane i lubiane kruche, maślane
ciasteczka z solidną porcją
czekolady - ale tym razem w formie jednego, ogromnego ciacha! :) Bardzo spodobał mi się pomysł upieczenia jednej kruchej tafli, którą można pokroić jak prawdziwy tort. W USA takie "
torty-
ciastka" można kupić w wielu sklepach i z mojego internetowego dochodzenia wynika, że cieszą się sporą popularnością jako
torty na dziecięcych przyjęciach (nie od dzisiaj wiadomo, że dzieci niekoniecznie darzą uwielbieniem typowy, urodzinowy tort z masą). Odchodząc od
wątku urodzinowego - upieczenie takiego giga-
ciastka jest na pewno wygodniejsze od przygotowania pojedynczych
ciasteczek, więc to świetna opcja dla zabieganych. Po prostu mieszamy składniki, wrzucamy do formy, zostawiamy w piekarniku, by po niedługim czasie cieszyć się typowym smakiem amerykańskich
ciastek z
czekoladą. Zachęcam do wypróbowania!Notka: Na zdjęciu ciasto przygotowane z dodatkiem 1 łyżeczki
proszku do pieczenia zamiast
sody (i bezglutenowe); na sodzie ciasto wyrasta równomiernie i jest płaskie, proszek powoduje mocniejsze wyrośnięcie brzegu. W cieście jest bardzo dużo
czekolady, jej ilość można zmniejszyć.Składniki:115 g miękkiego
masła1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
białego cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego lub ekstrakt z
wanilii1 duże
jajko1/2 szklanki
mąki pszennej i 1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (bezglutenowcy: 1/2 szkl.
mąki gryczanej, 1/4 szkl. kukurydzianej i 1/4 szkl. ziemniaczanej)1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli1 szklanka
groszków czekoladowych lub posiekanej
czekolady (użyłam gorzkiej)W małej misce wymieszać suche składniki:
mąki,
sodę i
sól. W misie miksera ubijać przez 4-5 minut
masło z
cukrem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać
jajko i cukier/ekstrakt
waniliowy i miksować kolejną minutę. Dosypywać mieszankę suchych składników, miksując tylko do połączenia. Wsypać
czekoladę i wymieszać ciasto łyżką. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem/natłuszczonej (w przypadku bardziej skomplikowanego kształtu) metalowej formy (ja użyłam sylikonowej), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 º C przez ok. 20 minut (powinno się wyraźnie zarumienić). Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie w formie, wtedy można je uwolnić z formy i pokroić (nie ma tendencji do nadmiernej łamliwości).Smacznego!


Źródło przepisu (zmodyfikowanego przeze mnie): http://weelicious.com/