Wykonanie

Amerykańskie pancakes to chyba jedna z najlepszych propozycji na szybkie, łatwe, a przy tym pyszne śniadanie. To kolejny przepis na blogu, ponieważ uważam, że dobrych pankejków nigdy za wiele! Spotkałam się z opinią, że tradycyjne pancakes robi się tylko na
maślance... ale szukając nowych przepisów na anglojęzycznych stronach, natknęłam się na masę receptur "po babci", które bazowały na
mleku. Cokolwiek jest prawdą, ja przygotowuję swoje placuszki raz z tego, raz z poniższego przepisu. Oczywiście oba rodzaje pankejków różnią się od siebie - te na
maślance mają delikatną, lekko ciągnącą strukturę, cieniutką skórkę, są też bardziej miękkie od
mlecznych. Spróbujcie ich ze swoimi ulubionymi dodatkami!Składniki (na ok. 8-10 sztuk):1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl. ryżowej i 1/4 szkl.
skrobi ziemniaczanej)1
jajko1 i 1/4 szklanki
maślanki1/4 szklanki
cukru pudru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/4 szklanki
oliwy (używam
oleju)szczypta
soliWszystkie składniki zmiksować na gładką masę o konsystencji gęstej
śmietany. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć placuszki z obu stron na małym ogniu. Placuszek przewracać, kiedy na jego powierzchni pojawią się liczne pęcherzyki, a boki będą podpieczone na tyle, że można bezpiecznie przewrócić go na drugą stronę. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/