Wykonanie
Wiśniowe babeczki, czyli klasyczne połączenie kruchego,
maślanego ciasta z kwaśnymi
owocami. Czy taki duet może nie spełnić oczekiwań?
Mogę tylko dodać, że ciasto jest jednym z lepszych jakie wypróbowałam do babeczek i tart. Czuję, że
wiśnie od dziadków zostały dobrze wykorzystane :) Bardzo polecam!Składniki (na 12 sztuk):Ciasto:200 g
masła2
kubki mąki pszennej (260g)1/2 kubka
mąki graham (65 g)1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
soli1/2 kubka
maślanki (125 ml)3-4 łyżki
wódkiNadzienie:3
kubki wiśni2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 kubka
cukru (100 g)2 łyżki
skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana)szczypta
cynamonuszczypta
soliGlazura:
żółtko1 łyżka
wodycukier do posypania
Masło oraz
maślanka i
wódka powinny być schłodzone przed przygotowaniem ciasta. W dużej misce wymieszać oba rodzaje
mąki,
cukier,
cynamon,
gałkę muszkatołową i
sól.
Masło pokroić na drobne kawałki, wmieszać w suche składniki i zacząć szybko zagniatać dłońmi lub przy użyciu przyrządu do zagniatania ciasta kruchego. Kiedy
masło będzie rozbite na drobne cząstki, dodać zimną
maślankę i
wódkę, dokończyć zagniatanie. Zrobić to możliwie szybko, aby nie rozgrzewać ciasta dłońmi. Gotowe ciasto uformowane w kulę podzielić na dwie części, włożyć do woreczków, spłaszczyć (szybciej się przez to schłodzą). Pozostawić w lodówce na godzinę.Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, rozwałkować podsypując jak najmniejszą ilością
mąki. Wyciąć 9 kół o grubości ok. 7 mm i średnicy wystarczającej do pokrycia
spodu i
boków formy, w której babeczki będą pieczone. Kawałkami ciasta wyłożyć blaszaną formę na muffinki. Wyjąć drugą schłodzoną porcję ciasta, rozwałkować tylko część, tak aby wyciąć kolejne 3 kółka i włożyć do formy. Całą formę i resztę ciasta umieścić w lodówce.Przygotować nadzienie -
wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, wymieszać z
sokiem z cytryny,
cukrem,
skrobią,
cynamonem i
solą. Odstawić na 15 minut. Za ten czas wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować i pokroić w paski - powinno być ich 48 na 12 babeczek.Na przygotowane, schłodzone
spody do babeczek wyłożyć
wiśnie. Na każdej ułożyć kratkę z pasków ciasta i przykleić do
boków babeczki. Włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mieszanką
żółtka z
wodą i posypać
cukrem. Piec 22 minuty (u mnie 35) albo tak długo, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 205 ºC . Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i studzić w formie 30 minut - po tym czasie można je bezpiecznie wyjmować.Smacznego!


Dodatkowo, sposób na wygodne wyciąganie kruchych babeczek z foremki. Wystarczy pociąć papier do pieczenia na paski i umieścić w każdym zagłębieniu formy. Dzięki temu bezpiecznie i łatwo można wyciągnąć swoje wypieki nie uszkadzając ich. W moim przypadku ciasto nie przykleiło się do formy, za to sok z
cukrem, który wyciekł podczas pieczenia mógł mi utrudnić wyjęcie babeczek, bo zadziałał jak klej :)

Źródło przepisu: http://tutti-dolci.com/