Wykonanie

Ciasto będące dla mnie bardzo zgranym połączeniem smaków i struktur - mamy tu delikatne,
śmietankowe nadzienie, pełne skarmelizowanych
nasion słonecznika, dobrze nasączony
kakaowy biszkopt oraz karmelową, ciągnącą się górę, która nadaje całemu deserowi odpowiedniej
słodyczy. Tego wypieku nigdy nie może zabraknąć na
stole podczas większych wydarzeń :) To jedno z tych ciast, które znikają naszybciej. Przepis długo ewoluował, aż do osiągnięcia efektu, który w pełni mnie satysfakcjonuje. Myślę, że nie muszę bardzo mocno polecać zwolennikom takich smaków...;)
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki kukurydzianej - odjąć 1 łyżkę1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej - odjąc 1 łyżkę w miejsce 2 odjętych łyżek
mąki dodać 2 łyżki
kakaokawa do nasączenia (ok. 200 ml)
Białka oddzielić od
żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie
mąki,
kakao wymieszać i przesiać, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach), do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.Przygotować formę, papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 160 - 170ºC (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący
biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do wyłączonego piekarnika (z lekko uchylonymi drzwiczkami) do wystygnięcia.Po wystygnięciu zdjąć papier do pieczenia ze
spodu biszkoptu i nasączyć go mocną, ostudzoną
kawą.Masa:400 g łuskanego, niesolonego
słonecznika¾ kostki
masła¼ szklanki
cukru700 ml
śmietanki 30%Blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić z dodatkiem
cukru w garnuszku, następnie wsypać do niego
słonecznik i dokładnie wymieszać. Masę wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ºC na ok. 15 minut. Od czasu do czasu
słonecznik należy przemieszać łyżką, aby równomiernie się zrumienił, nie dopuścić do przypalenia. Po uprażeniu wyjąć blachę z piekarnika i zostawić
słonecznik do całkowitego wystudzenia.Ubić
śmietankę, wymieszać z połową uprażonego
słonecznika i wyłożyć na nasączony
biszkopt.Polewa:duża paczka
herbatników400 g
cukierków-
krówek½ kostki
masła6 łyżek
mlekaNa małym ogniu, w garnuszku o grubym dnie roztopić
krówki z
masłem, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie prawie jednolita, dodać
mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji (gotowanie nie szkodzi polewie). Przygotowaną polewę zdjąć z palnika. Na powierzchni
bitej śmietany równomiernie wyłożyć
herbatniki. Polać je jeszcze ciepłą polewą z
krówek i posypać pozostałym prażonym
słonecznikiem.Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Podawać z niesłodzoną
kawą.Smacznego!
