ßßß
Mój żurek. Możecie nie wierzyć, ale pieczarki rewelacyjnie do niego pasują :) Żurek najlepszy jest dnia następnego, ale w dniu gotowania również mu niczego nie brakuje.Składniki:kość wędzonapęto dobrej kiełbasy1 cebula2 marchewki1 pietruszka4 ziemniaki10 pieczarek500 ml żurku (swojego, albo kupnego dobrej jakości)sólpieprzmajeranekkurkuma - dodaję do większości moich obiadów, niedużą szczyptę, smaku potrawy nie zmienia, a kurkuma wychwalana jest za jej właściwości przeciwzapalne i antynowotworoweZalać kość 2,5 litra wody, gotować kwadrans. W międzyczasie zając się resztą składników. Pokroić cebulę w drobną kostkę, kiełbasę w pół-plastry i podsmażyć wszystko na patelni. Dodać do gotującej się kości. Marchewki i pietruszkę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę. Dodać do zupy. Pieczarki również pokroić w półplasterki i dodać do reszty składników. Po kwadransie wlać żurek. Gotować razem 10 minut, doprawić, zamieszać i gotować jeszcze chwilę.