Wykonanie
Mój żurek. Możecie nie wierzyć, ale
pieczarki rewelacyjnie do niego pasują :) Żurek najlepszy jest dnia następnego, ale w dniu gotowania również mu niczego nie brakuje.Składniki:kość wędzonapęto dobrej
kiełbasy1
cebula2
marchewki1
pietruszka4
ziemniaki10
pieczarek500 ml
żurku (swojego, albo kupnego dobrej jakości)
sólpieprzmajeranekkurkuma - dodaję do większości moich obiadów, niedużą szczyptę, smaku potrawy nie zmienia, a
kurkuma wychwalana jest za jej właściwości przeciwzapalne i antynowotworoweZalać kość 2,5 litra
wody, gotować kwadrans. W międzyczasie zając się resztą składników. Pokroić
cebulę w drobną kostkę,
kiełbasę w pół-plastry i podsmażyć wszystko na patelni. Dodać do gotującej się kości.
Marchewki i
pietruszkę pokroić w półplasterki,
ziemniaki w kostkę. Dodać do zupy.
Pieczarki również pokroić w półplasterki i dodać do reszty składników. Po kwadransie wlać żurek. Gotować razem 10 minut, doprawić, zamieszać i gotować jeszcze chwilę.