Wykonanie

Prawdziwa grochówka według przepisu Mamy.Składniki:-1 i 1/2 szklanki łuskanego
grochu-wędzonka-2
marchewki-5-6
ziemniaków-ząbek
czosnku-
przyprawa warzywna-
majeranek-ok. 3 l
wody
Groch płuczemy, zalewamy zimną
wodą na ok. 2 cm ponad poziom
grochu i odstawiamy na kilka godzin do spęcznienia.

Do garnka wlewamy ok. 2 l
wody a kiedy zacznie wrzeć wkładamy wędzonkę,
czosnek,obrane całe
ziemniaki i
marchew.Po 15 minutach gotowania odławiamy
ziemniaki i
marchew a wędzonkę gotujemydo miękkości.

Wędzonkę wyciągamy i oddzielamy
mięso od kości.
Groch zagotowujemy w garnku, w którym się moczył, usuwamy "szum" i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Wyłączamy ogień i
groch czeka pod przykryciem do czasuugotowania wędzonki.Dodajemy go pachnącej wędzonką
wody, dorzucamy
mięso z wędzonki

i pokrojone w kostkę
ziemniaki i
marchew.

Doprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy
majeranek i gotujemy ok. 15 minut.


Smacznego!