Wykonanie

Proponujemy
dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim
oleju podanego z dodatkiem
ćwikły z
chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-
filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-
przyprawa do ryb-
sól-1 i 1/3 szklanki
mąki-1 szklanka bardzo zimnej
wody-1
jajko-
olej do smażenia

Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy
solą i
przyprawą do ryb.Odstawiamy na ok. godzinę.

Do
mąki dodajemy 1/4 łyżeczki
soli,
wodę i
jajko i dokładnie mieszamy.

W garnku rozgrzewamy
olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego
oleju.

Smażymy do zrumienienia z obu stron.Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością
ćwikły z
chrzanem.

Smacznego!