Wykonanie

Mały trening przed zbliżającym się "Tłustym Czwartkiem".Z naszego przepisu upieczemy ok. 35-45 pączków, zależnie od ich wielkości.

Składniki:-6 szklanek
mąki pszennej ( najlepiej typ 550 )-2 szklani ( 400 ml ) ciepłej
wody-5
żółtek-10 dkg
masła-10 dkg
drożdży-2 łyżki
cukru-szczypta
soli-
aromat śmietankowy lub wanilinowy-20 ml
spirytusu lub
wódki-
konfitura na nadzienie
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy szklankę ciepłej
wody i szklankę
mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Przelewamy rozczyn do większej miski, dodajemy kolejną szklankę ciepłej
wody, szczyptę
soli,kilka kropli aromatu i
żółtka.Mieszamy łyżką a następnie dodajemy 4 szklanki
mąki i wyrabiamy dość luźne ciasto.Dodajemy
spirytus i nadal zagniatamy.Dodajemy ostatnią szklankę
mąki, wyrabiamy ciasto i powoli wlewamy roztopione
masło.

Kiedy ciasto pochłonie cały tłuszcz przykrywamy je ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte przekładamy na posypaną
mąką stolnicę,

rozwałkowujemy na grubość 1 cm

i wycinamy krążki.

Na każdy krążek nakładamy
konfiturę i zbieramy brzegi ciasta, dokładnie je sklejając.Gotowe pączki układamy na posypanej
mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamydo wyrośnięcia.

W szerokim garnku rozgrzewamy
olej.Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - do
oleju wrzucamyplasterki surowego
ziemniaka - jeśli
olej będzie mocno bulgotał przy
ziemniaku, tzn. , że możnawkładać już pączki.Pączki wkładamy do
oleju sklejeniem do góry.Sprawdzamy patyczkiem, czy część zanurzona w
oleju jest złota. Jeśli tak - odwracamy pączki.Czynność powtarzamy 2-3
razy.

Wyjmujemy pączki na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu a kiedy wystygną posypujemy je
cukrem pudrem.

Smacznego!